SETIAP KLIK ANDA ADALAH PENDAPATAN UNTUK BLOG INI..

SETIAP KLIK ANDA ADALAH PENDAPATAN UNTUK BLOG INI..

Anda Mungkin Ingin Lebih Tahu:

AKU BERTINDAK... ANDA BILA LAGI????

Aku Membuat Laporan Kepada DBKL Terhadap Tindakan Biadap Mereka Yang Berkhemah di Dataran Merdeka. Mencemarkan nama negara. Mencemarkan nama golongan muda. Mencemarkan nama golongan terpelajar. Mencemarkan nama golongan MAHASISWA..

Wednesday, October 14, 2009

Analisis N31 Bagan Pinang.. Dari Mata Seorang Amatur Part 2..
PRK N31 Bagan Pinang telah berlalu.. tapi seperti biasa.. rumah siap pahat masih lagi berbunyi..

persoalan mengenai pilihan BN dan UMNO meletakkan Tan Sri Isa Samad sebagai calon masih lagi kedengaran..

isu moral Tan Sri Isa juga dipertikaikan kerana pernah di gantung oleh Lembaga Disiplin UMNO kerana mengamalkan politik wang ketika Pemilihan Agung UMNO suatu ketika dahulu...

UMNO dan BN dikatakan telah menghalalkan Korupsi apabila meletakkan Tan Sri Isa Samad sebagai calon bagi melawan calon PAS, Zulkefly Mohamad Omar..

Benarkah Dakwaan Itu...?
Mari kita analisis satu persatu dakwaan-dakwaan ini...

memang benar, Tan Sri Isa Samad telah di gantung keahliannya selama tiga tahun (24 Jun 2005 hingga 23 Jun 2008) berhubung amalan politik wang.. adakah ini menandakan dia patut di hukum seumur hidupnya?

aku suka meletakkan analogi seperti ini...
" Si A telah di tangkap oleh bapanya kerana tidak berpuasa dibulan Ramadhan, dia telah dirotan dihadapan adik-adiknya sebagai pengajaran supaya dia tidak mengulangi lagi perbuatan itu dan supaya adik-adiknya tidak melakukan perbuatan yang sama.."

soalannya ialah : adakah patut setelah dihukum, si A ini terus di capkan sebagai seorang pemonteng puasa walaupun selepas itu dia berpuasa?
adakah adil untuk mengungkit cerita tentang perbuatannya itu sedangkan dia telah menerima hukumannya?

kalau itu sikap yang menilai, patutlah bekas penjenayah kembali menjadi penjenayah kerana masyarakat terus menyisihnya sedangkan dia telah menerima hukuman atas perbuatannya...

Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar menyifatkan keputusan pilihanraya kecil N31 sebagai 'Umno menang tetapi kalah dalam melawan rasuah'.

benarkah begitu?
aku berikan satu lagi analogi supaya mudah kita membuat analisis..

" seorang Bilal telah merotan anaknya kerana tidak bersolat zuhur dan balik lewat.. manakala seorang Imam tidak berbuat apa-apa terhadap anaknya yang pulang lewat setiap hari.. walaupun dia tahu yang anaknya selalu melepak di simpang tak bersolat zuhur dan asar.."

soalannya ialah: adakah salah si Bilal bila menghukum anaknya? adakah baik si Imam kerana tidak merotan anaknya?

si Bilal tahu jika dia tak menghukum anaknya, maka anaknya takkan menyesali perbuatannya dan terus tidak bersolat dan ini memberi kesan kepada anak-anaknya yang lain...

ini menunjukkan juga bahawa si Bilal menjaga anak-anaknya supaya tidak melakukan perkara tidak baik berbanding si Imam yang membiarkan saja anaknya terus meninggalkan solat...

kalau UMNO dikatakan menghalalkan Korupsi atau rasuah, kenapa pula dihukum orang yang melakukan politik wang? tindakan-tindakan UMNO selama ini juga menghukum mereka yang melakukan perbuatan-perbuatan yang menjejaskan imej parti.. dan perkara ini tidak disorokkan mahupun dilindungi...

bagaimana pula dengan PAS?

apa tindakan PAS terhadap Mat Sabu apabila dia ditangkap berkhalwat dengan isteri orang? boleh pula dia bertanding dalam pilihanraya...

apa tindakan PAS apabila Eli Wong terang-terang berhubungan intim dengan seorang Melayu? cukup intim hingga boleh diambil gambar bogelnya..

kenapa Dewan Muslimat PAS menyokong tindakan Eli Wong atas alasan itu hal kehidupan peribadinya?

apa tindakan PAS apabila Muktamar PAS baru-baru ini dicemari politik wang? senyap begitu sahaja malah ada yang menundung pada ahli baru PAS...kemenangan besar Tan Sri Isa juga menolak kononnya hanya orang UMNO sahaja yang mahukan beliau sebagai calon..

ini jelas menunjukkan bahawa UMNO bahagian Telok Kemang mendengar suara akar umbi bila mencalonkan satu nama sahaja ke Majlis Tertinggi UMNO...

tapi PAS masih lagi berdolak-dalik dan enggan menerima hakikat;

Anggota Parlimen Titiwangsa, Dr Lo' Lo' Mohamad Ghazali menyifatkan;

"Antara maruah dan rasuah, pengundi Bagan Pinang telah terpilih rasuah. Ini satu kemalangan,"
-Harakahdaily-

Pengarah Operasi PAS untuk pilihan raya Bagan Pinang, Dr Dzulkefli Ahmad berkata;

"Jadi membuat satu kesimpulan umum bahawa orang Melayu, Cina atau India sudah kembali kepada Umno adalah satu yang tidak tepat,"
-harakahdaily-

pada aku.. biarkan mereka terus berkata-kata... kerana bila mereka bercakap kosong... maka lebih banyak kelemahan mereka terdedah...

hmm.. melayu..

No comments:

Post a Comment

Komen sahabat-sahabat amatlah aku hargai... tolong pastikan komen anda disertakan nama.. Anda BertanggungJawab Terhadap komen-komen anda sebagaimana seorang manusia dewasa yang matang dan mampu menentukan tindakan anda.. terima kasih..

AKU DI TEMPAT LAIN...

Botak Ensem's Facebook profile
Satu Malaysia Satu Bahtera

TERIMA KASIH KERANA MENJADIKAN NEGARA INI AMAN. TERIMA KASIH KERANA MENJADIKAN NEGARA INI MAKMUR. TERIMA KASIH KERANA MENJADIKAN NEGARA INI BUMI BERTUAH.

SETIAP KLIK ANDA ADALAH PENDAPATAN UNTUK BLOG INI..

AKAN KU PEGANG UNTUK KESEJAHTERAAN...

AKAN KU PEGANG UNTUK KESEJAHTERAAN...
InsyaAllah..