SETIAP KLIK ANDA ADALAH PENDAPATAN UNTUK BLOG INI..

SETIAP KLIK ANDA ADALAH PENDAPATAN UNTUK BLOG INI..

Anda Mungkin Ingin Lebih Tahu:

AKU BERTINDAK... ANDA BILA LAGI????

Aku Membuat Laporan Kepada DBKL Terhadap Tindakan Biadap Mereka Yang Berkhemah di Dataran Merdeka. Mencemarkan nama negara. Mencemarkan nama golongan muda. Mencemarkan nama golongan terpelajar. Mencemarkan nama golongan MAHASISWA..

Saturday, June 16, 2012

JEREBU MELANDA SEMENANJUNG MALAYSIA, IPU TINGGIHari ini kita dikejutkan oleh satu lagi fenomena alam yang mengancam kualiti kehidupan kita.. saban tahun kita di landa masalah jerebu yang makin meruncing..

Buletin Utama melaporkan masalah jerebu ini adalah daripada pembakaran hutan di Sumatera dan di terukkan lagi oleh kebakaran hutan gambut di Banting, Selangor.. 

jadi tak pelik apabila jarak penglihatan di Petaling Jaya dan Subang adalah di tahap terendah mengikut dapatan dari Jabatan Meteorologi Malaysia. Begitu juga dengan kawasan Prai di Pulau Pinang.. 

Muazam Shah mula mendapat kesan pada sebelah malam mungkin daripada tiupan angin yang membawa jerebu itu kesana pada sebelah malam..


juga dapat dilihat dari Jabatan Alam Sekitar melaporkan terdapat kawasan-kawasan yang mencapai Indeks Pencemaran Udara (IPU) tidak sihat di Selangor dan Wilayah Persekutuan.
untuk pengetahuan, ukuran IPU 0-50 adalah dalam kategori BAGUS, 51-100 SEDERHANA, 101-200 TIDAK SIHAT, 201-300 SANGAT TIDAK SIHAT dan 300 keatas adalah MERBAHAYA.. 

orang ramai dinasihatkan supaya berada didalam rumah sepanjang hujung minggu ini dan menghadkan aktiviti luar rumah... orang ramai juga diminta untuk mengelakkan pembakaran terbuka yang boleh memburukkan lagi keadaan berjerebu..hmm.. melayu..

No comments:

Post a Comment

Komen sahabat-sahabat amatlah aku hargai... tolong pastikan komen anda disertakan nama.. Anda BertanggungJawab Terhadap komen-komen anda sebagaimana seorang manusia dewasa yang matang dan mampu menentukan tindakan anda.. terima kasih..

AKU DI TEMPAT LAIN...

Botak Ensem's Facebook profile
Satu Malaysia Satu Bahtera

TERIMA KASIH KERANA MENJADIKAN NEGARA INI AMAN. TERIMA KASIH KERANA MENJADIKAN NEGARA INI MAKMUR. TERIMA KASIH KERANA MENJADIKAN NEGARA INI BUMI BERTUAH.

SETIAP KLIK ANDA ADALAH PENDAPATAN UNTUK BLOG INI..

AKAN KU PEGANG UNTUK KESEJAHTERAAN...

AKAN KU PEGANG UNTUK KESEJAHTERAAN...
InsyaAllah..